Aris Engel

ARIS ENGEL

Etsen is heel lichamelijk

Hard werken, vuile handen krijgen; kortom een heel ambachtelijke, lichamelijke bezigheid náást het creatieve proces. Dit zijn zaken die meespelen en het aantrekkelijk maken voor Aris Engel om met grafiek bezig te zijn. 
Aris heeft o.a. opleidingen gehad tot onderwijzer en groepswerker en werkte in de gezondheidszorg. Tijdens deze opleidingen heeft hij kennis gemaakt met grafiek in verschillende vormen en hij is er in diverse perioden mee bezig gebleven.

Nadat de grafiek een lange tijd op de achtergrond is geweest houdt hij zich sinds de eindjaren van de vorige eeuw weer bezig met grafiek en dan met name met het etsen.Hij weet van zichzelf dat lichamelijke inspanning naast rust belangrijk zijn voor hem; om zich weer op te kunnen laden én om spanningen kwijt te raken. Al klinkt het tegenstrijdig maar toch gaat dit heel goed samen, ontspanning door inspanning en dat geldt niet alleen voor sporters. In de loop der jaren heeft Aris dat op verschillende manieren ervaren. 
Het mooie van etsen is dat het én hard werken én tegelijk ook heel rustgevend is, want als je het goed wilt doen kun je niets anders aan je hoofd hebben.

En zowel in het leven als bij het etsen geldt:

Iedere kras laat zijn sporen na

CV

Aris Engel (1946)Sinds het eind van de vorige eeuw ben ik weer bezig met grafiek. Grotendeels autodidact – zelf dingen uitzoeken en uitproberen – maar ik heb ook enkele jaren gewerkt met begeleiding van Anton Homan en Bienette Moraal.
Daarnaast neem ik deel aan een groep grafici die geleid wordt door Monique van Haasteren. Het uitwisselen van ideeën, van andere technieken en mogelijkheden staat daarbij centraal naast het bekijken en bespreken van elkaars werk.
• C119CB2D-B71D-4B12-937D-E679325448D3.jpg
Het mooie van etsen is dat het én hard werken én tegelijk ook heel rustgevend is, want als je het goed wilt doen kun je niets anders aan je hoofd hebben. Tijdens het hele proces heb je veel in de hand, kun je sturen, bijregelen, ermee spelen maar het blijft een verrassing wat er precies tevoorschijn komt. Na één of meerdere of vele proefdrukken en wikken en wegen ontstaat er een afdruk die soms meer en soms minder geslaagd is. De ene keer klopt het bij wijze van spreken in één keer en een andere keer blijft het ploeteren en ben je alsnog niet tevreden met het resultaat.Al vele jaren werk ik vooral met “afval” zoals een oude dakgoot en vergelijkbaar materiaal van zink en of metaal. Tijdens het zoeken naar de juiste vorm, kleur en stijl laat ik me dan leiden door al of niet vage indrukken en associaties die het materiaal en/of het beeld van de afdruk bij hem oproepen. Schuren, vijlen, met de droge naald werken, verbuigen, plat slaan, zagen, boren en andere bewerkingen volgen dan. Door daar mee bezig te zijn, ermee te spelen komt er uiteindelijk een definitieve prent, de ets.

Meestal werk ik in series waarin ik of met een bepaald onderwerp of een bepaalde druktechniek bezig ben. 
Dit kan naast de diepdruk ook hoogdruk (voornamelijk hout), reliëfdruk,monotype, cyanotype zijn, vaak diverse combinaties hiermee. Hierbij maak ik gebruik gemaakt van allerlei soorten materiaal waaronder afval en planten

 Aris Engel

06 39407171  / 0486 475591

www.arisengel.nl

look@arisengel.nl