K26: vrouw door de ogen van zes dames
door Joost Goutziers
OSS – Een expositie van zes kunstenaressen die zich laten leiden door vrouwelijke thema’s en vormen. En dat rond Internationale Vrouwendag. Zoiets kan geen toeval zijn.
„Nou, dat is het wel!” Marthy van Casteren zegt het stellig. De Osse schilderes en haar collega’s Annet Teunissen en Willemijn Denissen vormen het fundament van de expositie ‘Zes dames’ bij K26.
De drie kregen de opdracht ieder een andere kunstenaar uit te nodigen. Los van elkaar kozen ze alledrie voor een vrouw. Het resultaat is een ruimtelijke expositie van drie koppeltjes, met schilderijen, sculpturen en collages.
En het is niet vooropgezet, maar er zijn parallelen aanwijsbaar, het werk reageert op elkaar.
Het meest zichtbaar is dat bij Willemijn Denissen en haar invité Miranda Vissers. Denissen maakt figuratieve beelden van Belgisch hardsteen, rouge royal en brons.
Bij K26 toont zij een reeks zittende, voluptueuze vrouwenlichamen, deels nog verborgen in de steen en meer dan eens torst zo’n vrouw een kind.
Vissers is minstens zo gefascineerd door (vrouwen)lijven. De kunstenares kiest ervoor die schematisch te ontleden, als in medische, wetenschappelijke publicaties. Soms schildert ze slechts een orgaan zoals een hart of hersenen. In een van de collageachtige werken is een tekening van een foetus zichtbaar. „Ik heb thuis nog een beeld van een ongeboren kind”, herinnert Willemijn Denissen zich. „Meebrengen”, opperen haar collega’s tijdens de opbouw van de expo. Bij de opening zal het er staan.
Marthy van Casteren nodigde Marijk Renia uit, ze studeerden beiden op de kunstacademie in Tilburg. Van Casteren schildert expressief, uitbundig en zo abstract mogelijk. ‘Koraal’ is de titel van een schilderij. „Ik heb koraal gezien en gevoeld op Bali”, vertelt ze. „Als ik schilder begin ik zonder omlijnd idee, maar uiteindelijk valt het beeld en de herinnering voor mij samen.”
Renia toont in Oss sculpturen van albast. De kunstenares woont in de Biesbosch en laat zich aanmoedigen door het water dat haar omringt. Dat wetende roepen haar beelen duidelijke associaties op: vissen, een garnaal, organismen en ijsschotsen.
Annet Teunissen nodigde haar nicht uit, maar de inbreng van nicht Angela Bogaard is bescheiden. Ze wordt een beetje weggedrukt. Boeiend zijn de portretten gebaseerd op foto’s van vrouwen.
Ze ademen toewijding.
Teunissen zette bij de ingang een lijkkist die dienst doet als kast voor haar collectie herinnerdingen.