Ton Lotterman

Fotograaf

 

Ik fotografeer al sinds de jaren 70. Ik ben begonnen met het maken van popfoto’s (Frank Zappa, Lou Reed, Jethro Tull, Rolling Stones, etc)  en ook bedrijfsfoto’s tbv van de fabriek waar ik toen werkte.  De techniek van het fotograferen en het werken in de donkere kamer heb ik mij toen volledig eigen gemaakt. Ik werk tegenwoordig digitaal. Ik voeg niets toe en haal niets weg. Ik regisseer de mensen op mijn foto’s op geen enkele wijze. Ik maak dus geen foto’s waarin iets is verzonnen wat er eigenlijk niet was.

 

De laatste 10 jaar maak ik voornamelijk foto’s van situaties om mij heen. Ik fotografeer graag in grote steden.

 

Ik fotografeer intuïtief.

Tot die conclusie ben ik pas na jaren fotograferen gekomen. Ik wilde graag weloverwogen een foto maken. Echter de foto’s waar ik van te voren goed over nagedacht had vond ik achteraf maar niets, zeker niet als ik er na langere tijd weer naar keek. Ik vond ze te gemaakt. De ‘snapshots’ vond ik daarin tegen steeds interessanter worden. Uiteindelijk heb ik dat maar geaccepteerd.

Ik voed mijn intuïtie door zoveel mogelijk naar ander fotografen (en kunstenaars) te kijken, door het bezoeken van exposities en het bekijken van fotoboeken.

Die ‘intuïtieve’ manier van fotograferen past volgens mij ook heel goed bij het medium, je legt iets vast binnen een fractie van een seconde. Dat kun je met geen enkele andere kunstvorm. Dus maak ik daar gebruik van. Ik laat het gebeuren en leg vast, niets meer en niets minder

 

Door de begrenzing van het beeld gaan onderwerpen een relatie met elkaar aan. Daar probeer ik gebruik van te maken. Daarom pas ik soms de uiteindelijke beelduitsnede aan. Een foto is voor mij geslaagd als die mooier of interessanter is dan de realiteit. Een kopie van de werkelijkheid, hoe mooi ook, is niet voldoende.

 

Meestal  laat ik mijn foto’s langere tijd op mijn computer staan voordat ik ze bekijk en een selectie maak.  Dat schept de nodige emotionele afstand. Het kost tijd om de goede foto’s te laten bovendrijven.

 

Ik werk niet conceptueel, toch blijken mijn foto’s achteraf vaak wel thematisch onderlinge verbanden te hebben. Mijn series zijn dan ook opgebouwd uit min of meer toevallige beelden die ik gemaakt heb door de jaren heen.

 

Rakkerstraat 14

5345 MZ  Oss

0412 640 088

tonlotterman@kpnmail.nl

Jan van Dijk

Annie Meussen

Erik Fluitsma

Ties Lowes

Maria van der Laar

Annelies van Rijn