Dat moet je weten

Beste kunstliefhebbers,
Op dit moment loopt er een grote expositie van grafisch werk in K26.

28 kunstenaars uit heel Nederland hebben hiervoor hun beste werk ingezonden.
Er is een grote verscheidenheid van disciplines te zien en er worden ongeveer 120 werken getoond.Dus zeker de moeite waard op te komen kijken!
Voor velen is deze kant van de kunst, het grafische werk,  onbekend en ook weet men over het algemeen weinig over hoe dit werk tot stand komt.
K26 zou deze expositie graag willen gebruiken om voor de grafische kunst meer begrip en kennis te bewerkstelligen.Om die reden organiseren we een drietal demonstraties en lezingen.
Zaterdag 2 oktober van 14.00 uur tot 15.00 uur houdt Lies Verdenius een demonstratie van het maken van een rubbing.Rubbings hebben we vroeger misschien wel eens gemaakt als kind door  een papier over een munt te leggen, door met potlood te arceren en de tekst op de munt zo zichtbaar te maken. Maar Lies laat zien dat het ook een heel inspirerend middel kan zijn om een mooi beeld te maken. Belangstellende kunnen op deze bijeenkomst ook experimenteren met deze techniek. Lies zorgt voor materiaal en gereedschap.
Van 15.00 uur tot 16.00 uur houdt Ingrid Menge een rondleiding langs de verschillende druktechnieken en laat met voorbeelden zien hoe de drukvorm gemaakt wordt.
Zondag 17 oktober van 14.00 uur tot 15.00 uur wordt er een demonstratie verzorgt door Addy Graafmanover monoprints.  Drukwerk is in principe bedoeld om een oplage te maken maar het is ook mogelijk om eenmalig een beeld af te drukken. Hoe dat proces werkt kan zij mooi laten zien.
Van 15.00 uur tot 16.00 uur houdt Ingrid Menge weer een rondleiding langs de verschillende druktechnieken en laat met voorbeelden zien hoe de drukvorm gemaakt wordt.

Zondag 31 oktober houden we dan de finissage om 15.00 uur met een afsluitend woordje van de voorzitter van K26 Niek van der Heijden en onder het genot van een drankje.   Voorafgaand om 14.00 uur zal Caroline Koenders een film tonen over het maakproces van de mezzotint, ofwel de manière noir. Bij deze techniek wordt een metalen plaat eerst helemaal bewerkt zodat hij zwart afdrukt. Daarna wordt delen met behulp van een schraapstaal of polijststaal glad gemaakt zodat deze delen wit worden in de afdruk.
Om een indruk te krijgen van het aantal bezoekers wil K26 vragen belangstellenden zich te melden bij Ingrid Menge:  menge.art@gmail.com