Oude en nieuwe voorzitter aan het woord

Jan Helmer

Oude en nieuwe voorzitter aan het woord

Jan Helmer

Bijna drie jaar geleden, toen ik in de gemeente Oss kwam wonen, brak Corona uit. Niet het meest gunstige moment om met je nieuwe omgeving kennis te maken. Toch slaagde K26 erin zich aan mij voor te stellen. Met mijn neus tegen de etalage gedrukt werd ik geraakt door de kunst die in het pand aan de Kruisstraat stond te wachten tot de maatregelen zouden versoepelen. In de zomer van 2022 pakte ik de fiets om de kunstwerken in de kerkjes te bewonderen. Ik had er toen nog geen besef van, dat ik een half jaar later als voorzitter van deze bijzondere groep gevraagd zou worden. Geheel in tegenstelling tot mijn spontane, misschien wel impulsieve aard, stelde ik na dit verzoek twee weken bedenktijd voor. Het liefst had ik meteen “ja” gezegd, maar daar vond ik de functie te belangrijk voor. In die veertien dagen maakte ik kennis met de oude voorzitter Niek v.d. Heijden en de bestuursleden Martien en Till en het werd steeds moeilijker voor mij die twee weken in acht te nemen. Nog één keer kon ik in cognito een kijkje nemen en deed dat bij de opening van de nieuwe scheuten. Ook toen was ik getroffen door het enthousiasme, het niveau van de kunstenaars en de warmte waarmee ik werd ontvangen. Aan het eind van de week heeft Niek zijn estafettestaafje doorgegeven. Ik dank hem niet alleen voor het vertrouwen dat hij en het bestuur in mij stelt, maar ook voor de gezonde situatie waarin hij K26 aan mijn overdraagt. Dat maakt het mij mogelijk om mijn energie in nieuwe ontwikkelingen te kunnen steken die bij deze bruisende ‘club’ passen.    

Niek van der Heijden

Wisseling van de wacht 
Na drie jaar met veel plezier en inspiratie actief te zijn geweest als voorzitter bij K26, draag ik met veel vertrouwen het stokje over aan mijn opvolger Jan Helmer. 
In 2020 ben ik begonnen met de uitdagende taak. Spoedig na aanvang brak helaas het Coronavirus uit. Toch zijn er (ondanks de Covid-beperkingen) prachtige exposities gerealiseerd- zowel in de galerie als daarbuiten, in bossen, kerken en woonhuizen. Dat kon en kan alleen met de actieve en betrokken inzet van kunstenaars, bestuur, communicatie-ondersteuning en vrijwilligers. Met een expositie-frequentie van eens in de zes weken zeker een ‘chapeau’ waard! 
Mijn complimenten gaan ook naar het prettig functionerend bestuur waar ik deel van uitmaakte, waar we naast plezier veel zaken hebben gedeeld en besproken. Het ging van onderwerpen rond het Walkwartier, overleg met de gemeente tot deelnemersbijeenkomsten en brainstormsessies. 
Het bruist bij K26 van de energie, initiatieven en creativiteit. Ik ga ervan uit dat K26 op die weg verder gaat. Ik wens mijn opvolger veel plezier en succes!