Stichting Poëzie Podium Oss  (PPO) is een organisatie, opgericht in 2009, die zich gepassioneerd bezig houdt met poëzie en kunst. Het PPO stelt zich ten doel anderen te enthousiasmeren voor poëzie in de gemeente Oss. Poëzie kun je op vele manieren beleven, door naar dichters te luisteren, door gedichten te lezen of door zelf gedichten te schrijven. Het PPO probeert dit te bereiken door zoveel mogelijk samen te werken met organisaties die de relatie met poëzie mede bevorderen.

Bij K26 worden door het PPO 2x per jaar een open podium georganiseerd.
Bij het Poëzie Podium Oss zijn ongeveer 30 dichters aangesloten. Deze dichters worden regelmatig uitgenodigd om mee te doen aan allerlei projecten zoals: Kunst versus Poëzie, Made in Oss, Lang Leve Kunst, Kringloop en Poëzie, 100 Thousands Poets For Change en Maasgedichten.

19 maart 2016 is Kitty Schaap als nieuwe stadsdichter benoemd. De aftredende dichter Jan van Den Boom heeft de eerste Poëzieprijs van Oss gewonnen. De prijs werd uitgereikt door wethouder René Peters en is een initiatief van het Poëzie Podium Oss (PPO). De wisselprijs is een kunstwerk van Wim Lemmens en is gesponsord door het Kringloopbedrijf Oss en Heesch.

 

Op 29 januari 2015 vond het elfde open podium in K26 plaats. Els de Groen is winnaar van de publieksprijs met dit  gedicht:

Met zingen begon de liefde

Als de taal verdwijnt
zullen we sprakeloos
stom van verbazing merken
dat we nog kunnen zingen
Het parlement wordt chantement
een spreker chansonnier
praatjesmaker liedjesmaker
jeremiëren blues
en tête-à-tête duet
Als de taal verdwijnt
zullen we sprakeloos
stom van verbazing merken
dat schelden niet meer pijn doet
Spotvogels worden zangvogels
spreekoren koorgezangen
gefluister wordt geneurie
en wordt het stil… dan treur nie

dan worden vleiers vrijers

 

© Els de Groen

Iris Besseling en Beppie Lotterman

Iris Besseling en Beppie Lotterman

`Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Van middeleeuwse troubadours over rederijkers tot hedendaagse dichters. Allemaal beschrijven zij  de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen`. Gedichten een bron van inspiratie Beppie Lotterman en Wim Lemmens hebben naar aanleiding van gedichten over de rivier de Maas een kunstrelief gemaakt met de titel Stad aan de Maas