Vers

K26 Expositie ‘VERS’ 

VERLENGT TOT 6 MAART

Negen, nieuw bij K26 aangesloten kunstenaars uit Oss en omstreken, tonen hun werk. Zes vrouwen  en 3 mannen tonen schilderijen, foto’s en ruimtelijk werk van verschillende materialen.   

Deze “verse” kunstenaars zijn: Carolien van Boxtel,  Betsie Schepers van Loon, Ine van Dijk, Anneke van Lee, Maria van Ewijk, Ruth van de Pol, Ton Smulders, Theo van der Steen en Jur Strelitski. 

De expositieruimte aan de Kruisstraat 26 in Oss is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. De opening van ‘VERS’ is op 12 december 2021 om15.00 uur.

Vergankelijkheid 

Kunstenaar Maria van Ewijk is geboren en getogen in Oss. Aanvankelijk schilderde Maria veel maar werkt nu meer met andere materialen. Het thema vergankelijkheid krijgt in haar kunstwerk ‘Navelstreng’ vorm door een koord van jute dat in de natuur ligt en langzaam vergaat. 

Maria:” In mijn werk speelt vergankelijkheid vaak een rol. Een afspiegeling hiervan is te zien in deze expositie.”

Spelen met licht

Molitoriz, is een omzetting van de naam Smulders, ofwel “des Mulders”, van de Molenaar. De Latijnse bezitsvorm van Molitor (molenaar) is molitoris. Zoals Ton Smulders speelt met zijn naam, zo speelt hij ook met licht. Eenvoudige, vaak witte vormen, komen tot leven door het licht. Het licht werpt schaduwen, reflecteert, wordt opgeslokt in spleten. En door reflecties kan wit kleur krijgen. De diepte in de reliëfs ervaar je extra door langs het werk te lopen. De werken zijn opgebouwd op een houtachtige drager, meestal mdf of een stuk binnendeur, met daarop grijs karton. Uiteindelijk wordt met eenvoudige muurverf alles tot een geheel geschilderd.

Fijn om naar te kijken

Carolien van Boxtel werkt met lijnen en kleuren. De basis van haar werk/schilderijen is meestal een foto of een tafereel. Daarna gaat haar gevoel, fantasie en de speling van de kleuren met haar op de loop en bepalen het uiteindelijke resultaat. Zij probeert in haar werk een prettige sfeer te leggen. Carolien: ”Deze sfeer kan ik het beste treffen met kleur. Deze kleuren ontstaan door te werken met gouache, acryl, ecoline, krijt en/of kleurpotloden. Een schilderij hoeft voor mij niet echt iets voor te stellen of te lijken. Het moet fijn zijn om naar een schilderij te kijken”.

Denken is mijn doen, uitvoering is keuzes maken 

Bovenstaande uitspraak is van kunstenaar Jur Strelitski. Het is de wijze waarop hij werkt. Hij ziet iets, dat brengt hem op een idee, gaat kijken op welke wijze hij het uit kan voeren, zoekt daar de middelen en het materiaal bij en begint. Hij is vindingrijk, heeft een groot beeldend vermogen en schuwt geen enkel materiaal. Van stempelen met accu’s s, tot enorme stalen kunstwerken en van alles daar tussen in. Hij exposeert in binnen- en buitenland en bij K26.

Verscheidenheid 

Ruth woont en werkt in Megen aan de Maas. Zij haalt haar inspiratie uit verschillende elementen in het  (rivieren)landschap en uit haar waarnemingen, ideeën en ervaringen. Ze werkt in een verscheidenheid aan disciplines: tekeningen, schilderijen, fotografie, cinematografie en
projectmatig ruimtelijk werk.

Interessant om naar te kijken.

De inspiratie van Ine van Dijk haalt ze veelal uit objecten, thema’s en soms personen. 

Het gekozen onderwerp wil ze met foto’s laten zien. En wel op een manier dat het interessant is om naar te kijken. Met genoeg ruimte voor de fantasie en interpretatie van de kijker.

Zo probeer ze de door haar gecreëerde beelden op een ander over te brengen. 

Het avontuur

Theo van der Steen (Oss, 1952) is een liefhebber van het pure tekenen en schilderen en noemt zich tekenaar / schilder. 

Bij hem begint het avontuur doorgaans bij de waarneming naar model of op locatie in het landschap. Zo is hij vaak te vinden – als het weer het toelaat – in de Hemelrijkse Waard of in het Land van Tosse. De tekeningen zijn de ruggengraat van zijn werk. Het avontuur wordt voortgezet in zijn schilderijen die ontstaan in het atelier. Een kunstenaar die het abstracte zoekt in het figuratieve.

Nieuwsgierig naar de mens

Nieuwsgierig naar de mens gaat Betsie Schepers van Loon op zoek naar wie die mensen zijn. 

Wat maakt hen krachtig, kwetsbaar? 

Waarom denken en doen zij wat zij doen?

Waarin en waarom onderscheiden zij zich van de anderen?

Waar komen ze vandaan en waar zijn ze naar op zoek?

Wat nemen ze mee uit hun verleden en wat laten ze  los?

En wat zeggen al die vragen over mij?

Daily walks

Anneke van Lee presenteert na 3 jaar dagelijks fotograferen, observeren en registreren een verzameling van gevonden items, gedichten, geluid en foto’s.