Vers

K26 Expositie ‘VERS’ 

Negen, nieuw bij K26 aangesloten kunstenaars uit Oss en omstreken, tonen hun werk. Zes vrouwen  en 3 mannen tonen schilderijen, foto’s en ruimtelijk werk van verschillende materialen.   

Deze “verse” kunstenaars zijn: Carolien van Boxtel,  Betsie Schepers van Loon, Ine van Dijk, Anneke van Lee, Maria van Ewijk, Ruth van de Pol, Ton Smulders, Theo van der Steen en Jur Strelitski. 

De expositieruimte aan de Kruisstraat 26 in Oss is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. De opening van ‘VERS’ is op 12 december 2021 om15.00 uur.

Vergankelijkheid 

Kunstenaar Maria van Ewijk is geboren en getogen in Oss. Aanvankelijk schilderde Maria veel maar werkt nu meer met andere materialen. Het thema vergankelijkheid krijgt in haar kunstwerk ‘Navelstreng’ vorm door een koord van jute dat in de natuur ligt en langzaam vergaat. 

Maria:” In mijn werk speelt vergankelijkheid vaak een rol. Een afspiegeling hiervan is te zien in deze expositie.”

Spelen met licht

Molitoriz, is een omzetting van de naam Smulders, ofwel “des Mulders”, van de Molenaar. De Latijnse bezitsvorm van Molitor (molenaar) is molitoris. Zoals Ton Smulders speelt met zijn naam, zo speelt hij ook met licht. Eenvoudige, vaak witte vormen, komen tot leven door het licht. Het licht werpt schaduwen, reflecteert, wordt opgeslokt in spleten. En door reflecties kan wit kleur krijgen. De diepte in de reliëfs ervaar je extra door langs het werk te lopen. De werken zijn opgebouwd op een houtachtige drager, meestal mdf of een stuk binnendeur, met daarop grijs karton. Uiteindelijk wordt met eenvoudige muurverf alles tot een geheel geschilderd.

Fijn om naar te kijken

Carolien van Boxtel werkt met lijnen en kleuren. De basis van haar werk/schilderijen is meestal een foto of een tafereel. Daarna gaat haar gevoel, fantasie en de speling van de kleuren met haar op de loop en bepalen het uiteindelijke resultaat. Zij probeert in haar werk een prettige sfeer te leggen. Carolien: ”Deze sfeer kan ik het beste treffen met kleur. Deze kleuren ontstaan door te werken met gouache, acryl, ecoline, krijt en/of kleurpotloden. Een schilderij hoeft voor mij niet echt iets voor te stellen of te lijken. Het moet fijn zijn om naar een schilderij te kijken”.

Denken is mijn doen, uitvoering is keuzes maken 

Bovenstaande uitspraak is van kunstenaar Jur Strelitski. Het is de wijze waarop hij werkt. Hij ziet iets, dat brengt hem op een idee, gaat kijken op welke wijze hij het uit kan voeren, zoekt daar de middelen en het materiaal bij en begint. Hij is vindingrijk, heeft een groot beeldend vermogen en schuwt geen enkel materiaal. Van stempelen met accu’s s, tot enorme stalen kunstwerken en van alles daar tussen in. Hij exposeert in binnen- en buitenland en bij K26.

Verscheidenheid 

Ruth woont en werkt in Megen aan de Maas. Zij haalt haar inspiratie uit verschillende elementen in het  (rivieren)landschap en uit haar waarnemingen, ideeën en ervaringen. Ze werkt in een verscheidenheid aan disciplines: tekeningen, schilderijen, fotografie, cinematografie en
projectmatig ruimtelijk werk.