Winnaars Oog van Oss 2022

 Juryrapport 

Jury: Coen Bais en Jet Smeets 

Beoordelingscriteria: 

-zeggingskracht 

-ambachtelijkheid 

-oorspronkelijkheid 

Het was een plezier en een eer om de expositie en de wedstrijd te mogen bekijken en de winnaar van de aanmoedigingsprijs en eerste prijs te mogen aanwijzen. Het was niet makkelijk. Dat lijkt een open deur, maar één blik in de ruimte van de expositie geeft meteen aan waarom het lastig was. Er hangen werken met zeer diverse voorstellingen, verschillende materialen en uiteenlopende technieken. Van abstracte tot hyperrealistische werken, driedimensionaal en in het platte vlak. Maar het is gelukt. Voordat we aangeven wie volgens deze jury de aanmoedigingsprijs en de eerste prijs verdienen en waarom, nemen we de vrijheid om een eervolle vermelding te maken van een maker die misschien niet in de prijzen valt, maar wel heel mooi werk heeft afgeleverd. Het gaat om de maker van een spannende foto met veel dynamiek afgewisseld met statische elementen. Een werk dat mee kan doen als volwaardige inzending van deze wedstrijd en expositie, ook al is de maker pas 8 jaar! De maker is: Suze Lotterman. 

De winnaar van de eerste prijs heeft een werk gemaakt met veel lagen. Letterlijk en figuurlijk gesproken. Er is sterk contrast in het werk te zien, qua licht en donker maar ook in de lijnvoering. Vorm en restvorm zorgen ervoor dat je lang naar het werk kunt blijven kijken. Zachte pappierranden en scherpe lijnen vormen een spannend spel. Het werk is fijn en krachtig tegelijk en scoorde voor de jury het hoogste op de drie van tevoren vastgestelde beoordelingscriteria: zeggingskracht, ambachtelijkheid en oorspronkelijkheid. Het gaat hier over het werk van Betsie Zegers!

De aanmoedigingsprijs gaat naar de maker van een heel stoer werk. Zowel het materiaal als de voorstelling zijn gedurfd en uitgesproken. Het is een intrigerend werk met sterk uitgewerkte onderdelen en daarnaast juist schematisch aangezette passages. Dat de diepte en anatomie op sommige plekken minder ver zijn uitgewerkt doet niets af aan de zeggingskracht van het werk. Je vraagt je af wie deze persoon is. Het werk is wat de jury betreft niet voor niets opgehangen als blikvanger helemaal aan het begin van deze expositie. De aanmoedigingsprijs is voor: Freddie van Dorst!