K26 Geeft zich bloot

 

 

Eenheid

Het idee voor de expositie ‘K26 Geeft Zich Bloot’ naar voren tijdens een brainstormsessie bij K26.  Het idee werd verder vormgegeven door initiatiefneemster Marion Vos.

De betreffende kunstenaar poseert naakt voor een neutraal grijze achtergrond met één of enkele van zijn of haar werken. De geportretteerde fungeert niet alleen als model, maar is samen met de fotograaf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Marion Vos: “We wilden zoveel mogelijk een eenheid creëren tussen kunstenaar en kunstwerk, niet alleen je kunst laten zien maar ook wie je bent via je meest kwetsbare verschijning, namelijk je naaktheid.” Behalve kunstenaars aangesloten bij K26, werden ook gastexposanten en oud-kunstenaars van K26 voor dit project benaderd. Bij deze expositie wordt niet alleen de gemaakte foto geëxposeerd, maar ook het werk waarmee de kunstenaar op de foto staat.

 Modeltekeningen

In aansluiting op het fotograferen van de kunstenaars en hun kunstwerken besloot een aantal kunstenaars dit ook te combineren met model tekenen. Vier kunstenaars Peter Verbeek (Berlicum), Ingrid Menge, (Geffen), Nicole Prein (Oss) en Till Willems (Lithoyen) maakten modeltekeningen. Nicole Prein schildert met name veel portrettenn. Maar voor deze expositie poseerde ze voor de fotograaf met één van haar kunstwerken en tekende ze naaktmodellen voor deze expositie. Nicole: “Een tekening van een naakt lichaam is zo puur, zo basaal, die lijn kun je niet verdoezelen. Het lijf, met de sporen van het leven en zonder opsmuk is het verhaal van een mens. Naakt zijn we allemaal gelijk.” Ook Kunstenaar Till Willems deed mee met modeltekenen:  Voor haar is het tekenen van professionele modellen vooral een oefening in techniek.  Till  ”Binnen de techniek neem je je eigen vrijheid als kunstenaar. Door het handschrift op het moment dat ik teken, geef ik mijn innerlijke gesteldheid bloot.”